Fondánový list A4 - čistý, bez potisku
Nejedná se o druh rýžového papíru, ale o lisovanou cukrovou hmotu.
Je silnější než jedlý papír (necelý milimetr) a téměř neprosvítá.
Je sladký, zářivě bílý, při teplotě nad 25°C je krásně ohebný.
Velmi pěkně na něm vynikají černobílé a sepiové fotografie a světlejší obrázky.
K jeho přilepení se nepoužívá decorgel, ale voda nebo jedlé lepidlo.
Je nutné jej skladovat mimo dosah vzduchu a denního světla - tvrdne.
Doporučená délka skladování cca 5-7 dní. Nedoporučujeme skladovat déle než 10 dní mimo mrazák.
Hodí se na potahovou hmotu, čokoládu i krémy.
Techniku pokládání na šlehačkové a tvarohové krémy nedoporučujeme začátečníkům.
Po položení na šlehačkový podklad se fondánový list "rozpustí" a spojí s podkladem,
takže obrázek vypadá, že je součástí krému.
Mezi největší výhody tohoto materiálu patří předevších velmi "čistý a upravený" vzhled,
sladká chuť a velmi snadné použití. Díky skvělým vlastnostem tohoto materiálu
si nyní i vy můžete SNADNO vytvořit dort či jiný cukrářský výtvor v profi kvalitě!
Cukrové/fondánové listy jsou vhodné na dekoraci všech cukrářských výrobků
(dorty, zákusky, čokoláda, marcipán atd.).
Velmi dobře snáší zamražení.
SLOŽENÍ: Fondant (cukr, glukózový sirup , aditiva),
aditiva - způsobují, že list má při teplotě do 25°C neměnný tvar.
NÁVOD NA POUŽITÍ:
Povrch potahovaného dortu zlehka navlhčete vodou až se vytvoří lepkavý film,
na něj položte potištěný cukrový/fondánový list. Zkušenější mohou navlhčit
nepotištěnou stranu cukrového listu, je třeba dbát zvýšené pozornosti
aby nedošlo k poničení listu přílišnou vlhkostí - tisk nesmí přijít do kontaktu
s kapalinou a nepotištěnou stranu nenamáčet ale pouze lehce navlhčit a vytvořit film.
Na krémových podladech drží bez nutnosti vlhčení.
Pokud pokládáte cukrový/fondánový list na polevu nebo čokoládu, lepte ve chvíli
kdy není poleva/čokoláda ještě zcela ztuhlá a ještě trochu lepí na dotyk.
Ani v tomto případě nevlhčete. Uhlaďte obrázek (nejlépe přes folii, tak aby nedošlo k rozmazání barev)
a dort případně dozdobte podle vlastního uvážení.
Cukrový/fondánový list můžete také lepit jedlým lepidlem, není to ale nutné.
Cukrový/fondánový list nepotírejte decorgelem – nevpije se! Cukrový/fondánový list
reaguje na teplotu a vlhkost, před použitím jej proto uchovávejte v uzavíratelném sáčku do teploty 25 C.
Na suchu ztvrdne, v přílišné vlhkosti se rozpouští.
Teplem měkne, chladem tuhne – toho lze využít při tvarování a práci s ním.
TIPY:
Cukrové/fondánové listy je nutné skladovat vždy uzavřené ve vzduchotěsném sáčku.
Při teplotě nad 25°C měkne. Jestliže se Vám zdá fondantový list při práci příliš měkký,
vložte jej na chvíli do chladu, opět ztuhne. Jestliže je naopak příliš tvrdý,
ohřejte jej (stačí teplota mírně nad 30°C) nebo dejte do sáčku pod folii na které je list položen vlhký ubrousek.
Sáček zavřete a nechte jej 2-3 dny takto.
TRVANLIVOST:
Při skladovaní při teplotě 15-20 °C na suchém místě je použitelný minimálně 6 mesíců,
protože ale rychle tvrdne, nedoporučujeme jeho skladování mimo mrazák déle než 10 dní.
Po vyschnutí ztrácí pružnost. Pokud chcete cukrový/fondánový list skladovat déle než 10 dní,
doporučujeme jej zamrazit a to včetně vzduchotěsného sáčku a kartonu ve kterém je zabalem
(zmražený je velmi křehký a předejdete tak možnosti jeho polámání).
Po vytažení z mrazáku jej před použitím nechte při běžné pokojové teplotě pár minut povolit.
Upozornění na barviva
Podle Nařízení EP a ER (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách,
které mimo jiné upravuje podmínky pro označování potravin s obsahem některých barviv,
zejména tzv. azobarviv. Mezi tyto barviva patří:
- Žluť SY (E 110)
- Chinolinová žluťSY (E 104)
- Azorubin (E 122)
- Červeň allura (E 129)
- Tartrazin (E 102)
- Ponceau 4R (E 124)
Dle článku 24, odst.1., Nařízení EP a R (ES) č. 1333/2008, je povinnost v označení potravin,
obsahujících výše zmíněná barviva, uvést doplňující informaci,
že „ Název nebo číslo E barviva/barviv: mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.
Veškeré barvy, která prodáváme, jsou syntetické a některé z nich obsahují výše zmíněná barviva.
Také je nutno dbát na maximální možné dávkování barviva. Tyto barviva jsou též obsažena v cartridgích
do Decojetu, v barevných posypech a výrobcích z cukru, v čokotranferových foliích,
v terčích a výrobcích z jedlého papíru. Některé terče však již obsahují přírodní barviva.