výrobce: | |
katalogové číslo: | 09142 |
EAN: | |
dostupnost: | Skladem |
cena bez DPH: | 124 Kč |
139 Kč |
Vanilkový lusk - celý
Balení: 1 kus
Baleno ve skleněné ampulce
Co je to vanilkový lusk
Vanilkový lusk je ve skutečnosti tobolkou a ne luskem.
Vanilka jak ji známe z kuchyně je tobolkou (suchý pukavý plod) některých druhů orchidejí
rodu Vanilla. Jsou to liánovité rostliny, které se pnou po stromech do výše asi dvou metrů.
Květy musí být pravidelně kontrolovány, protože kvetou pouze několik hodin,
během nichž musí dojít k opylení – mimo její domovinu (Mexiko) ručnímu.
To je způsobeno tím, že pouze v Mexiku žijí medonosky, které jsou schopny květy opylovat.
Květ vanilky potom dozrává v plod přibližně třičtvrtě roku.
Plody vanilky se však sklízí nedozrálé a následně se zpracovávají mokrým
nebo suchým způsobem.
Během dalších asi 8 měsíců vanilka zraje do podoby, jak ji známe.
Jak vanilkový lusk zužitkovat?
Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho obsah – dřeň,
která je tvořená drobnými černými zrníčky.
Nejlépe dřeň z lusku vybereme tak, že vanilkový lusk podélně rozřízneme
a tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme z obou polovin lusku.
Zrníčka vanilky se většinou používají jako přísada do sladkých jídel.
Především koláčů, cukroví, zmrzlin, krémů. Jsou oblíbené i různých alkoholických
a nealkoholických nápojů.
Vanilkové lusky zbavené dřeně můžeme ještě použít třeba do svařeného vína,
nebo je vhazovat do lahve s třtinovým rumem a nechat macerovat.
Takový rum je opět skvělý do dezertů a sladkých krémů, na flambováni,
při kterém se vanilka uvolní a intenzívně provoní pokrm i celou kuchyň.
Jak vanilku skladovat
Nejlepší způsob skladování je ve vakuovém balení, kde vanilka vydrží čerstvá až 2 roky.
Po rozbalení pak vanilkový lusk uzavíráme do skleněné nádoby, kterou ale pravidělně odvětráváme.
Pokud i tak vanilkové lusky vyschnou, můžeme je před použitím krátce ponořit do teplé vody,
aby lusky opět změkly.